Pizza pełnoziarnista vege
Moi kochani już niedługo pora na obiadek! brak pomysłu? A może by tak pizza? Oczywiście pizza przygotowana samodzielnie na spodzie pełnoziarnistym
SKŁADNIKI:
20g oliwy z oliwek
220g wody w temp. pokojowej
1 łyżeczka erytrolu
20g świeżych drożdży
350g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50g passaty pomidorowej
0,5 łyżeczki erytrolu
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki bazyli
0,5 łyżeczki oregano
0.25 czosnku granulowanego
200g pieczarek
100g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Do miski wlej wodę dodaj erytrol, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczka i odstaw na minimum 30min w ciepłe miejsce np. na parapet
Po tym czasie, urwij kawałek ciasta zagnieć i porozciągaj je dobrze w dłoniach, rozłóż na papierze do pieczenia, rozciągnij je by było bardzo cieniutkie. Z pasaty i przypraw zrób sos, rozsmaruj go cienko na cieście. Posyp serem i podduszonymi wcześniej pieczarkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika 250* na około 7 minut. I Gotowe!
JEDNA PORCJA to 1/4 z całej potrawy czyli 430kcal ( B 19, T 13, W 67)
Smacznego
SKŁADNIKI:
20g oliwy z oliwek
220g wody w temp. pokojowej
1 łyżeczka erytrolu
20g świeżych drożdży
350g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50g passaty pomidorowej
0,5 łyżeczki erytrolu
0,25 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki bazyli
0,5 łyżeczki oregano
0.25 czosnku granulowanego
200g pieczarek
100g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Do miski wlej wodę dodaj erytrol, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczka i odstaw na minimum 30min w ciepłe miejsce np. na parapet
Po tym czasie, urwij kawałek ciasta zagnieć i porozciągaj je dobrze w dłoniach, rozłóż na papierze do pieczenia, rozciągnij je by było bardzo cieniutkie. Z pasaty i przypraw zrób sos, rozsmaruj go cienko na cieście. Posyp serem i podduszonymi wcześniej pieczarkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika 250* na około 7 minut. I Gotowe!
JEDNA PORCJA to 1/4 z całej potrawy czyli 430kcal ( B 19, T 13, W 67)
Smacznego